Bob’s verzet

Wat voel je wanneer je in de deuropening van je huis staat, terwijl je ouders in wanhoop achterblijven. Wat voel je wanneer niet meer kunt ontkomen aan de Duitsers en er maar één scenario denkbaar is. Is het nog mogelijk om een blik over je schouder te werpen, terwijl een hand zich om je bovenarm klemt en je vanuit je vertrouwde leven sleurt? 

Bob wist de dans eerder nog te ontspringen. De Duiters stonden voor de deur, terwijl hij op zijn blote voeten door de achtertuin rende, over de muur, de duisternis van de Alkmaars binnenstad in. Natuurlijk, de Duitsers waren woest, maar dat waren ze al twee jaar. Op het hoogste niveau was een klopjacht opgezet tegen Bob en zijn verzetsgroep. Een kat en muisspel dat al bijna twee jaar duurde. 

Ondanks het gevaar, waren Bob en zijn vrienden niet gestopt. En ook nu, zijn ze niet van plan om toe te geven aan de nazi’s. Ze gaan tot het bittere eind, nu maakt het toch niet meer uit. 

Zo’n drie jaar geleden kwam dit bijzondere verhaal op mijn pad. In eerste instantie via zijn vader, Theo van Hilten. Hij stond aan de wieg van de Noord-Hollandse consultatiebureaus en tot op de dag van vandaag is er een stichting met zijn naam. In een poging meer informatie over de stichting en deze man  boven water te krijgen, kwam ik al snel bij de Tweede Wereldoorlog en zijn zoon Bob uit. Een verhaal dat mij greep en niet meer heeft losgelaten. Nu, bijna drie jaar later, staat dit bijna op papier. 

Het is een verhaal waarin we zien hoe mensen hun leven op het spel hebben gezet voor een hoger doel, ieder op zijn of haar manier. Vaak omdat ze moesten kiezen tussen goed en fout, soms vanwege persoonlijke drijfveren. 

Het boek dat ik aan het schrijven ben is gebaseerd op het leven van Theo en Bob van Hilten. Het is een verhaal dwars door de oorlog heen, eindigend in Duitsland in een dodencel. 

Historische Verhalen

Het liefst zit ik de hele dag met mijn neus in de boeken of het archief. Ondanks dat mijn zoektocht regelmatig vastliep, ben ik altijd blijven graven. Soms ontbreken details of waren echte namen niet bekend, maar ondanks de vastlopers ligt er een boek dat bijna af is.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik bijzondere verhalen tegen van anderen verzetsstrijders, die ik niet allemaal het podium kan geven dat zij verdienen. Daarom ben ik deze verhalen gaan bundelen op een apart platform. Het zijn laagdrempelige verhalen, voor iedereen die meer wil weten over de oorlog en de impact die dit heeft gehad op ons leven.

De oorlog is ondertussen meer dan 75 jaar geleden. Het aantal nabestaanden dat nog in leven is wordt steeds kleiner. Details vervagen en verhalen worden niet altijd gedeeld omdat het teveel pijnlijke herinneringen oproept. Met dit boek en het platform over de geschiedenis verhalen, wil ik herinneringen en verhalen vastleggen. Zodat, ook op langere termijn, deze gedeeld kunnen worden en niet vergeten worden.