Kanttekeningen bij Hitler

Dit is een wat ouder boek, de eerste editie komt al uit 1978 (in het Duits). De auteur is een journalist en een van de eerste onderzoekers die een scherpe analyse weet te maken van Hitler, zijn loopbaan en de keuzes die hij maakt vlak voor en tijdens de oorlog. 


Tijdens mijn onderzoek liep ik regelmatig tegen de vraag aan, hoe kan dit? Hoe hebben de nazi’s zo snel landen kunnen veroveren zonder een tegenreactie? Hoe kan het dat niemand in opstand kwam, of iets tegen de nazi’s deed? 


In dit boek worden de politieke verhoudingen tussen de landen omschreven en het laat zien hoe Hitler in Duitsland kon doorstoten naar de top, inclusief de opbouw van een sterk leger. 


Volgens Haffner werkte Hitler aan twee grote doelen. Uitbreiding van het Derde Rijk en het uitroeien van Joden (plus nog een aantal andere groepen). Zijn eerste doel sneuvelt in 1942 en in dit boek wordt beschreven hoe hij het Duitse volk daar keihard voor straft. Uiteindelijk gaat Hitler ervanuit dat samen met de ondergang van zijn rijk, de Duitsers ook ten onder moeten gaan. Een quote van HItler uit het boek luidt: Ook hierin ben ik ijskoud. Als het Duitse volg ooit niet meer sterk en offerbereid genoeg is om zijn eigen bloed voor zijn bestaan in te zetten, dan moet het ten onder gaan en door een andere, sterkere macht worden vernietigd…Ik zal dan geen traan laten om het Duitse volk.’ 


Dit boek  is een interessant inkijkje in de bizarre kronkels van Hitlers hoofd. Zoals HP/De Tijd ook zegt: geen woord teveel. Het is bondig en informatief. 

Het boek is onder andere hier te koop, bij Bol.com