Schrijven naast een fulltime baan

schrijver achter een laptop aan het werk

Wat heb ik ontzettend veel respect voor mensen die naast hun werk, succesvol schrijver zijn. Ik had nooit verwacht dat het zo intens zou zijn. Ik heb er sowieso niet heel uitgebreid over nagedacht. 

Een paar jaar geleden kwam het verhaal van Bob en zijn vader op mijn pad, ik ben hier ingedoken omdat het mij fascineerde maar in eerste instantie niet nagedacht over het verdere proces. Na onderzoek te hebben gedaan, informatie te hebben verzameld heb ik op een dag besloten om het te gaan bundelen in een boek. Ik had geen plan. En een boek schrijven zonder plan, is geen goed idee (dit weet ik ook ondertussen). 

Gelukkig is mijn situatie gewijzigd. Er is nu een plan en dit heb ik zo goed mogelijk uitgevoerd. Ik zit nu zelfs in de situatie dat het tijd is voor het volgende plan. 

Er zijn meer boeken dan lezers (ik weet niet 100% zeker of dit klopt, maar zo voelt het wel). Dat een uitgeverij vinden niet eenvoudig is wist ik al, maar de afgelopen maanden is een compleet nieuwe wereld voor mij open gegaan. 

Wat een onzeker bestaand voor debutanten. Wist je dat het sowieso maanden duurt voordat je überhaupt een reactie krijgt van een uitgeverij? Het aantal manuscripten dat hier binnenkomt is zo hoog, dat het niet bij te houden is. 

Hoe ga je hier als schrijver mee om? Benader je een uitgeverij, ga je afwachten en na een afwijzing de volgende benaderen? Met als gevolg dat dit proces heel lang kan duren? Ga je meerdere tegelijkertijd benaderen? 

Afgelopen weken heb ik gemerkt dat mijn ondernemende karakter hiervan gaat kriebelen. Ik wil niet continu wachten, maar doorgaan. Mijn boek zelf uitgeven? Dat weet ik nog niet, maar ik de volgende stap is wel gezet. We gaan een cover ontwerpen!